Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 213 210 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Witam poszukiwaczy inspiracji kulinarnych

Zdjęcia w galeriach.


Pieczeń z szynki w owocach

czwartek, 21 marca 2013 22:14

 

Dobre danie na obiad lub na kanapki do pracy

Szynka

Marynata: olej, ocet balsamiczny, przyprawa do wieprzowiny, czosnek

Szynkę marynować  w chłodnym miejscu, najlepiej zostawić ją na noc.

Piec z dodatkiem suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki jabłek i pomarańczy. Można dolać soku jabłkowego.


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Roladki drobiowe z pieczarkami

niedziela, 17 marca 2013 17:26

Proste szybkie i smaczne.

  • Pierś z kurczaka /ok1,5 kg/
  • Pieczarki /ok. 0,5 kg/
  • Cebula /1szt./
  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • Musztarda

 

  1. Piersi z kurczaka rozciąć, roztłuc i oprószyć  przyprawami/ u mnie przyprawy: do kurczaka, grilla i grosa/. Odstawić w chłodne miejsce.
  2. Pieczarki umyć, pokroić.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzucić drobno pokrojony boczek, później pieczarki i cebulę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Pokrojone plastry kurczaka posmarować musztardą i nakładać porcje pieczarek. Zawinąć i owinąć nicią. Podsmażyć na oleju i dusić pod przykryciem. Podczas duszenia można wlać sok Jabłowy, pokrojone w plasterki jabłka, pomarańcze lub suszone owoce

PS.

Ktoś zarzucił mi, że używam przypraw z dodatkiem glutenu. Przed wyborek każdej przyprawy czytam, czy w jwj składzie jest gluten. Wybieram tylko te, które mogą zawierać gluten z tego względu, że w zakładzie się go używa. POdpisane jest to jako: w zakładzie używa się glutenu iii i nych. Na rynku obecnie wiele przypraw nie zawiera gluten, więc jest w czym wybierać, lub samemu robić mieszanki- ja często tak robię.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Golonka indycza z owocami

niedziela, 06 stycznia 2013 20:30

Polecam indyczą golonkę.

 

Należy wyciąć koście, mięso natrzeć przyprawami. Ja zmieszałam przyprawę do kurczaka i przyprawę grilową.

Nadziewać pokrojonymi suszonymi: morelami, jabłkami, śliwkami. Na wierzch nadzienia położyć suszone krążki jabłka. Całośćzawinąć nitką. Zapiekać w żaroodporym naczyniu z pokrojonymi w ćwiartkę jabłkami i sokiem z zalanych wcześniej suszonych owoców.

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Bezglutenowe tiramisu Eli

niedziela, 02 grudnia 2012 19:00

Nie lubię surowych jaj nawet w deserach, dlatego jaja zawsze ubijam na parze.

Biszkopty:

  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki/kukurydzianej i kartoflanki/
  • proszek do pieczenia

Jaja z cukrem ubić na sztywno, dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na płaką formę/tę którą wkłada się do piekarnika/. Poupieczeniu oj 15 min w rozgrzanym piekarniku rozkroić na paski

krem:

  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 10 łyżek cukru
  • 500g maskarpone
  • 150 g śmietany 30

Jaja z żółtkami i cukrem ubijać na parze okm 25 min i przestudzić

Do maskarpone powoli dokładać ubitą masę jajeczną, później ubitą śmietanę

do ponczowania

1 szklanka mocnej kawy z 4 łyżkami likieru amaretto

BIszkopty namoczyć i ułożyć w szklanej brytwannie, nałóżyć połowę kremu, posypać kakao, nałozyć namoczone biszkopty, na nie krem i posypać kakao. Chłodzić 2 godziny

MI została masa i biszkopty, więc zrobiłam jeszce 2 porcje w pucharkach.

Smacznego


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Dyniowa drożdżówka z jabłkami - bezglutenowa

niedziela, 04 listopada 2012 20:03

Ostatnio wiele dań z dynią. Wynika to z tego, że sporo dyń wyhodowanych czeka na konsumpcję.

Zaczyn:

  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 szkl.mleka
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 2,5 szkl mix bezglutenowego
  • 0,5 szkl. kleiku ryżowego
  • 0,5 szkl.mąki kukurydzianej/ lub ryżowej/
  • ok 20- 30 dkg upieczonej i zmiksowanej dyni z łyżką masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • aromat / ja dałam śmietankowy/

Jabłka

  • w zależności o upodobania od kg do 1,5 kg pokrojonych w kostkę i posypanych cynamonem

Kruszonka:

  • 3 łyżki ciasta
  • 1 łyżka masła
  • ok 4 łyżki cukru
  •  1 łyżka cukieru wanilinowego

    takiej użyłam dyni

Do letniego mleka dodać drożdży i cukier. Poczekać aż się wyrobi.

Wszystkie składniki wsypać i wlać do maszyny wyrabiającej chleb. Ustawić program na ciasto rosnące.

Ciasto przelać do formy, dać wyrosnąć ciastu w piekarniku w 50 stopniach ok. 15 min. Wysypać na ciasto jabłka i wyrobioną z podanych składników kruszonkę. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanycm do 160 stopni.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Dyniowo- jabłkowe placuszki bezglutenowe

sobota, 27 października 2012 22:34
Ja robiłam w dwóch wersjach bezglutenowej i dukanowej
Zdjęcie wersji bezglutenowej
 
  • 2 jaja/białka ubić/
  • potarkana dynia na grubych oczkach ok pół kg/trochę odciśnięta
  • 1 jabłko- utrzeć na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyzeczka proszku
  • 6 łyżek mąki bezglutenowej
  • 1 budyń śmietankowy
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piec na patelni delikatnie przesmarowanej olejem.Piec pod przykryciem.
 
wersja bezglutenowa
  • 2 jaja/białka ubić/
  • potarkana dynia na grubych oczkach ok pół kg/trochę odciśnięta
  • 1 jabłko- utrzeć na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyzeczka proszku 2 łyżki otręb nie mielonych i 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MOkre składniki połączyć z suchymi. Odstawić na 30 min do napęcznienia otrąb, dodać ubite białka i piec -jak wyzej
     
     

    Podziel się
    oceń
    0
    0

    komentarze (5) | dodaj komentarz

    lekkie mufinki z jagodą kamczacką

    czwartek, 07 czerwca 2012 22:32

    Pyszne i szybkie 

    potrzebne:

    • -3 jaja
    • -3 łyżki kartoflanki
    • -4 łyzki maki kukurydzianej
    • -łyzeczka proszku do pieczenia
    • -9 łyzek cukru
    • -3 garści jagód
    • 2 łyzeczki roztopionego i przestudzonego masła masła

    Jaja /całe/ zmiksować do piany. Powoli wsypać cukier. Masę ubijać do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Powoli wsypywać makę z proszkiem. Na koniec wlac masło. Dosypać jagody i mieszać łyzką/.

    Ciasto przelać do formy i piec około 20 min. /ja wkładam do zimnego piekarnika/.


    Podziel się
    oceń
    1
    0

    komentarze (6) | dodaj komentarz

    " Krupnik" bezglutenowy

    wtorek, 03 kwietnia 2012 23:43

    Na pomysł tej zupy  wpadłam z tęsknoty do prawdziwego krupnika. Kaszę jęczmięnną zastąpiłam kaszą jaglaną i odrobiną kaszy kukurydzianej /grubej/. Najlepiej smakuje na żeberkach. Mozna jednak użyć drobiu. 

    Potrzebne:

    • ok 70 dkg zeberek
    • marchew
    • pietruszka
    • seler
    • jarzynka
    • kostka cebulowa-Knorr
    • pieprz
    • ziele angielskie
    • listek laurowy
    • 4 łyżki kaszy jaglanej
    • 1 łyżka grubej kaszy kukurydzianej
    • ziemniaki
    • cebula
    • woda

    Mięso gotować. W miarę gotowania dodać jarzynkę, marchew,pietruszkę i seler. Kiedy warzywa są prawie miekkie, dodajemy kaszę, później ziemniaki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę/ można podsmażyć/. Na końcu doprawiamy.

    Zdjęcia nie posiadam, ponieważ zupę gotuję dzień wczesniej. Wieczorem zdjęcia średnio się udaja, a następnego dnia nigdy nie zdążę zrobić. W miarę możliwości zdjęcie zamieszcę. Pozdrawiam, i życzę smacznego. 


    Podziel się
    oceń
    0
    0

    komentarze (4) | dodaj komentarz

    pączki bezglutenowe- krok po kroku

    środa, 15 lutego 2012 20:54

    Pierwszy raz mi wyszły świetne pączki bezglutenowe. Podzielę się więc z Wami przepisem.

    -0,6 kg maki bezglutenowej /miałam 300g mixu i 300 g skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej

    -30 g drożdży

    -1,5 szkl mleka 

    -3 łyżki cukru

    -1,5 łyżki masła

    -szczypta soli

    -aromat cytrynowy

    -łyzka wódki luksusowej /bezglutenowej/

    -3 żółtka

    -marmolada- u mnie różana

    -lukier do polewy

    około litr oleju lub smalcu do smażenia

    1/zrobić zaczyn z:

    drożdży, łyżki cukru

    1 szklanki ciepłego/ nie gorącego mleka/ i łyżki mąki/- zostawiamy do wyrośnięcia

    Kiedy drożdże wyrosną rozpoczynamy wyrabiać ciasto 

    2/Do masy drożdżowej dodajemy 0,5 szklanki letniego mleka, 2 łyżki cukru i miękkie masło, aromat cytrynowy- wymieszać np trzepaczką.

    Do masy wsypujemy połowę mąki i wyrabiamy ciasto ręką. Miasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odstawać od reki.

    3/Przysypujemy ciasto mąką i przykryta ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia w cieple miejsce np do miski z ciepła wodą.

    4/ Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dodajemy wódkę, wsypujemy mąkę / zostawiamy sobie odrobinę do przysypania ciasta i na stolnicę. 

    5/ Przysypujemy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

    Przygotowujemy sobie: szklankę do wykrawania krążków, miseczkę z wodą- do zamaczania brzegów krążków; kroimy w kostkę marmoladę.

    Wlewamy olej do garnka lub smalec. Dobrze mieć drut/ taki do robienia na drutach.

    6/ Ciasto wygniatamy i przekładamy na wysypaną maką stolnicę.

    Ciasto formujemy w place/ polowa ciasta/ w miarę potrzeby wgniatamy mąkę. Wykrawamy krążki w pary.  Na jeden nakładamy marmoladę, i brzegi smarujemy delikatnie wodą. Nakładamy drugi krążek i palcem zgniatamy oba krążki, wykrawamy z nich krążek- tak powstałe pączki odstawiamy do wyrośnięcia

    7/ pieczenie

    Rozgrzewamy ok litr oleju lub smalcu. Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy paczki i przykrywamy. Kiedy para zacznie ściekać z pokrywki, a tłuszcz strzelać, zdejmujemy przykrywkę i drutem odwracamy paczki na drugą stronę. Pieczemy paczka, nakłuwając drutem i sprawdzając czy jest upieczony/ciasto nie zostaje na drucie/ Nakłuwając pączki wyjmujemy je na talerz/wyłożony np papierowym ręcznikiem/ do ocieknięcia. po ostygnięciu obtaczamy w lukrze lub posypujemy cukrem pudrem.

    8/ lukier

    cukier puder mieszamy z gorącą wodą- konsystencja śmietany i dodajemy do niego np aromat śmietankowy.

    Życzę smacznego.

     

     


    Podziel się
    oceń
    2
    1

    komentarze (10) | dodaj komentarz

    zupa cukiniowo- pomidorowa

    wtorek, 31 stycznia 2012 20:50

    Inspiracją do ugotowania tej zupy był stojący słoik cukini w przecierze pomidorowym. Miałam wykorzystać te cukinie jako sałatke do obiady, ale w koncu wyladowały w zupie.

    Potrzebne:

    • -mięsko- ja uzyłam kości schabowych
    • -marchewka-dałam dużo, bo uwielbiam taką z zupy
    • -pietruszka
    • -seler
    • -cukinia w przcierze lub surowa cukinia + przecier pomidorowy
    • -koncentrat pomidorowy
    • -kostka cebulowa knorr
    • -liść laurowy
    • -pieprz, przyprawa warzywna,
    • - suszone pomidory z bazylią,
    • -4 suszone pomidory z oliwy

    Mięso gotować z przyprawami/ warzyną, liściem laurowym/ . Póżniej dodać warzywa. Na koniec zmiksować cukinię, pomidory z oliwy i wlać razem z koncentratem i kostką cebulową. Dosmaczyc brakującymi przyprawami- pieprzem, zielem angielskim

    Można podawać wg upodobań z makaronem, ryżem, ziemniakami czy smietaną. Cukinia jest delikatnie wyczuwalna w zupie. Polecam wypróbować taką zupkę. Nie podaje dokładnej ilości przypraw i warzyw, bo to zalezy od pojemności jaką zamierzacie ugotować. Ja przygotowałam zupę na dwa dni i gotowałam ja s swoim wielkim garnku. Zyczę udanego gotowania i smacznego.


    Podziel się
    oceń
    0
    0

    komentarze (9) | dodaj komentarz

    Zdjęcia w galeriach.


    sobota, 10 grudnia 2016

    Licznik odwiedzin:  99 577  

    WAZNE Przepisy, które zamieszczam są mojego pomysłu, jeżeli więc go wykorzystałeś proszę o komentarz z uwagami. Zdjęcia zamieszczone na tej stronie są moją własnością. Jako autorka bloga nie wyrażam zgody na kopiowanie i wykorzystywanie w celach komercyjnych załączonych zdjęć. W przypadku uzyskaniu zgody na powielenie, należy umieścić dokładną informację o źródle, autorze i linku do oryginału.

    O moim bloogu

    Moje inspiracje Dukanem i twórczym bezglutenem. Pragnę urozmaicic dietę swoją, męża i dzieci. Poszukuję nowych smaków, zestawień produktów.

    Wyszukaj

    Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

    Subskrypcja

    Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

    Lubię to